Антибиотик в черния дроб на акула унищожава вирусиАнтибиотично вещество, което се съдържа в черния дроб на акулите, може да предизвика истинска революция в медицината с антивирусните си свойства, съобщи АфП.

Субстанцията, наречена скуаламин, може да се справи с цяла гама опасни за човека вируси, като се започне с хепатита и се свърши с жълтата треска.

Антибиотичните свойства на скуаламина направили впечатление на учените още при откриването му през 1993 г. Едва сега обаче учени от Джорджтаунския университет във Вашингтон доказали въздействието му срещу вируси. Те установили, че антибиотичното вещество спира вирусните инфекции при опити с животни, а в някои случаи напълно ги лекува.
При опити в лабораторни условия скуаламинът успял да неутрализира инфекции на кръвни клетки, заразени с вируса на треската денга. Успешно преминал и експеримент при лечението на заразени клетки от човешки черен дроб с хепатит Б и Д. Подобни резултати били постигнати и при третирането на вируса на жълтата треска и на някои херпеси, които се срещат при гризачите.


Още по темата ЕК даде разрешение за употреба на нов медикамент за лечение на хроничен хепатит СНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРегистрираха ваксина срещу рак на белите дробовеРакПоточарка „Става дума за много обнадеждаваща субстанция, която по химичен състав няма нищо общо с другите медикаменти , които се изучават в борбата срещу вирусните инфекции", твърди откривателят на скуаламина Майкъл Заслоф. По думите му все още не е установена оптималната доза от веществото за въздействието му, но скоро време ще бъдат предприети изпитания и при хора. С него били правени опити и за борба с рака и някои очни заболявания, припомня АфП. 

в. Труд