Регистрираха ваксина срещу рак на белите дробовеЗдравните власти в Куба одобриха и регистрираха ваксина срещу рак на белите дробове. Това е ново лекарство, което може да се използва и като ваксина, уточняват световните информационни агенции.

Разработването на CimaVax-EGF от специалисти от Центъра по молекулярна имунология в Хавана е отнело 25 г. Препаратът се явява аналог на епидермалния фактор за растеж на клетките EGF. При приемането му имунната система атакува клетки, изработващи ЕGF, в резултат на което нарастването на тумора значително се забавя. В изпитанията с участието на хиляди онкоболни пациенти приемът на CimaVax-EGF в комбинация с традиционна химиотерапия значително е удължил живота им.Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиАнтибиотик в черния дроб на акула унищожава вирусиАспиринът пази от рак на дебелото червоРак "Препаратът действа и като ваксина, тъй като до голяма степен може предотврати образуването на ракови клетки в белите дробове", твърди д-р Гизела Гонсалес, която представи официално CimaVax-EGF. Засега обаче медикаментът е одобрен само за прием от пациенти с рак III и IV степен, на които не помага нито медикаментозно лечение, нито лъче- и химиотерапия. Пациентите ще получават препарата безплатно.

В Куба, където тютюнопушенето е извънредно широко разпространено, от рак ежегодно умират около 20 хил. души. В 12 от всичките 15 кубински провинции заболяването се явява водеща причина за смъртта.