Сънотворните могат трайно да увредят съня след 3 месецаВъзрастните хора трябва много внимателно да ползват сънотворните, тъй като продължителната им употреба може трайно да навреди на съня им, установи канадско проучване, цитирано от в. "Кориере дела сера".

Бензодиазепините, или най-често предписваните от лекарите сънотворни, никога не трябва да се приемат всекидневно повече от три месеца, предупреждават специалистите. При по-продължителна употреба те разбиват, вместо да стимулират съня.


Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Как да се преборим с безсънието?БезсъниеГлог "С годините качеството на съня ни се нарушава по естествени причини и поради това много възрастни хора посягат към хапчетата, казва ръководителката на проучването д-р Сара Габриел Белан. В Канада става дума за една четвърт от възрастното население над 65. Но от данните, които получихме, стана видно, че 80 на сто от хората на сънотворни не спят добре и страдат от нарушения на съня."

Според направените проучвания сред 65-годишните пациенти в провинция Квебек, тeзи, с най-остри нарушения на съня, проявени след две години, взимали сънотворни всеки ден. От безсъние страдали по-често възрастните жени, отколкото мъжете.

По думите на д-р Белан на джипитата отдавна им е известно, че не трябва да предпсват бензинодиазепини за по-голям период от три месеца, но те често се поддават на натиска на пациентите и удължават значително този срок. А като прибавим към тази неблагоприятна тенденция и многото възрастни хора, които се самолекуват, тенденцията за злоупотребата със сънотворни става съвсем ясна А тя в никакъв случай не гарантира спокойни сънища, пише вестникът.

www.actualno.com