Кориандър ( Coriandrum sativum ) е едногодишна билка от семейството Apiaceae . Кориандър е с произход от Южна Европа и Северна Африка, югозападната част на Азия. Тя е с височина 50 сантиметра. Листата са много различни по форма, широки в основата на растението и стройни и перушинести. Цветята се намират в малки сенници , бели или много бледо розови, асиметрични, с листенца, сочещи далеч от центъра на сенника - дълги(5-6 мм) в сравнение с тези, сочещи към него (само 1-3 mm дълги) . Плодът е кълбовиден сух с диаметър 3-5 мм. В американската кулинарна употреба, плодовете("семената") са посочени като кориандър , листа.Кориандър

Здравни ефекти и лекарствени употреби

Кориандър, както и много подправки, съдържа антиоксиданти , които могат да забавят или предотвратятразвалянето на храна, подправена с тази подправка.

Установено е, че както листата така и семената, съдържат антиоксиданти, но листата са с по-силен ефект

Химикали, получени от листата на кориандър имат антибактериално действие срещу Салмонела Salmonella choleraesuis.

Кориандър е използван в народната медицина за облекчаване на тревожност и безсъние в Иран.  Семена от кориандър се използват в традиционната индийска медицина като диуретик, от кипване на равни количества семена от кориандър и семена от кимион, след това течността се охлаждаи се използва. Като  цяло и в традиционни медицината, кориандър се използва като газогонно и за храносмилане.

Кориандър е документиран и като традиционно лечение на диабет.

След използването на семена от Кориандър в проучване върху плъхове, има значителен ефект в понижаване на нивата на общия холестерол и триглицериди, както и увеличаване на нивата на липопротеините с висока плътност.

Кориандър сок (смесен с куркума на прах или сок от мента) се използва както за лечение на акне.

Кориандър може да предизвика алергична реакция при някои хора.

Етимология


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Знаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеКълновете - здраве в една шепаСпешна помощ за стомаха
За първи път кориандър е описан на английски в края на 14-ти век , думата  кориандър  произлиза от старата френска дума "coriandre", което идва от латински Coriandrum, на свой ​​ред от гръцки κορίαννον. Най-ранно удостоверената форма на тази дума е от микенски гръцки (koriadnon ), подобна на името на  дъщерята на цар Минос - Ариадна , по-късно се развива до koriannon или koriandron.

Всички части на растението са годни за консумация, но пресните листа и сушени семена са частите, които най-често се използват в готварството. Кориандър е често срещана в Близкия изток, Централна Азия, Средиземноморието , Индия, Южна Азия, Мексико, Тексас , Латинска Америка, Китай, Африка и Югоизточна Азия кухня.

Листата от кориандер

 

Листа от кориандер

Цветя на Coriandrum sativum

Кориандър листа , пресен кориандър , китайски магданоз , кориандър,  не бива да се бърка с Culantro ( Eryngium foetidum L.), който е близък роднина на кориандър (Coriandrum sativum L.), но има различен външен вид, много по-мощено летливо маслено листо и по-силна миризма.

Листата имат различен вкус от семената. Някои го възприемат като неприятен "сапунен" вкус или мирис  и избягватлистата на кориандър. Ароматите са сравними с тези на бъз и подобни химични групи (алдехиди). 

 Пресните листа от кориандър са съставка в много азиатски храни на Юг (особено в лютениците), в китайските ястия и в мексикански ястия, особено в салса игуакамоле и в гарнитурите. Нарязани листа от кориандър са гарнитура на готвени ястия като Дал и Къри . Тъй като топлинната енергия намалява техният вкус, листата от кориандър често се използват сурови или се добавят към ястието непосредствено преди сервиране. В Индия и Централна Азия рецептите за, листата от кориандър се използват в големи количества и се варят докато вкусът отслабне. Листата се развалят бързо, когато са отстранени от свода, и губят аромата си, когато се сушени или замразени.

Пресните листа от кориандър, известен като кинза (kinza) на руски, често се използват в салати в Русия и други страни на ОНД .

 

Плодове от кориандър

 

Плодове от кориандер

Сушени плодове от кориандър

Сухите плодове са известни като семена от кориандър или coriandi . В Индия те се наричат ​​dhania.  Думата кориандър в приготвянето на храната може да се отнася единствено за тези семена (като подправка), отколкото за самото растение. Семената имат аромат на лимон, цитрусови плодове, ако е натрошен , поради терпени линалоол и пинен, кориандърът  се описва като топъл и пикантен вкус.

Кориандър се среща често, както сушени семена. Семената могат да бъдат печенивтопъл сух тиган за кратко, за да преди смилане се подобри и да се промени аромата. Семената от кориандър бързо губят аромата си на склад и е най-добре да бъдат пресни.

Семената от кориандър са подправка в гараммасала и индийското къри, които често използват плодовете в големи количества, заедно с кимион, кориандърът действа като сгъстител. Печени семена от кориандърнаречен dhana Дал, се ядат като закуска . Това е основната съставка на двете южния индийски ястия: самбхар и разам . Семената от кориандър се варят във вода и се пият като лекарство за местните настинки.

 

Сушени плодове от кориандер

Сушени плодове кориандър

Извън Азия, семаната от кориандър се използва за подправка на зеленчуци и колбаси в Германия и Южна Африка. В Русия и Централна Европа семената на кориандър са съставка в ръжен хляб, като алтернатива на кимион . Семена от кориандър се използват в европейската кухня , макар че са били по-използвани в миналите столетия.

Семена  от кориандър се използват в пивоварната на определени стилове на бира, особено някои белгийски бири от пшеница. Семена  от кориандър се използват с портокалова кора, за да добавите вкус на цитрусови сокове.

 

Корени от кориандер

Корени от кориандър

Корени  от кориандър, имат по-интензивен аромат, отколкото листата. Те се използват в различни азиатски кухни. Корени  от кориандър често се използват в тайландски ястия, включително супи и къри пасти.

История

Кориандър е бил култивиран в Гърция, най-малко на второто хилядолетие пр. Хр. Едно от Линейните писма Б таблети, възстановени от Пилос се отнася до видовете кориандър, които са отглеждани за производство на парфюми.

Кориандър е отглеждан и в британските колонии в Северна Америка през 1670 и е една от първите подправки култивирани от ранните заселници. 

 

Подобни растения

Eryngium foetidum има подобен вкус и е известен също като culantro . Намира се в Южна Америка. 

Persicaria odorata обикновено се нарича виетнамски кориандър , или Rau RAM. Листата имат подобна миризма и вкус на кориандър. Тя е член на Polygonaceae или Семеен Елда.

Научно класификация

Кралство: Plantae

(Некласиран): Покритосеменни

Фамилия: Apiaceae

Род: Coriandrum

Кориандър листа, сурови - Хранителна стойност за 100 г (3,5 унции)

Енергия 95 кДж (23 ккал)

Въглехидрати 4 грама

Диетични фибри 3 грама

Мазнина 0,5 грама

Протеин 2 гр

Витамин А екв.337 ug (37%)

Витамин С 27 мг (45%)

Процентите са спрямо препоръките за възрастни в САЩ .

Източник: wikipedia.org