6 стъпки към изглаждане на бръчките около очитеОстаряването е съпътствано от постепенни промени в кожата, които водят до формирането на бръчки. Темповете на появата им обаче могат да бъдат контролирани в много по-голяма степен, отколкото повечето хора си мислят. Слънчевото изгаряне, замърсителите от околната среда, липсата на достатъчно движение и неправилното хранене са сред причините за преждевременното състаряване на кожата и на целия организъм.

Кожата около очите е доста по-тънка и склонна към образуването на бръчки и изсушаване. Наивно е да се смята, че единствено мазането с крем (дори и най-скъпият) ще подмлади видимо вида на околоочния контур. Разбира се, подходящият гел или крем може да освежи частично и временно кожата около очите, но за осезаем резултат е нужно да се обхване целия комплекс от състаряващи фактори. Здравословният начин на живот е ключът към предотвратяването на дълбоки и преждевременни бръчки. Ето и някои от основните стъпки към по-младежкия вид на очите :


Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Медитацията помага на сърцетоСтресГлог 1. Яденето на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, сурови ядки, качествени протеини от растителен и животински произход, са изключително важни за набавянето на необходимите на тялото антиоксиданти и изграждането на нова и здрава тъкан. Добрата диета е един от начините да се постигне тонус и гладка текстура на кожата.

2. Достатъчният сън е основно средсво за борба с бръчките. 8-часовият сън намалява нивата на стрес и умора, които иначе биха се превърнали в кожни гънки и бръчки.

3. Душевното спокойствие и избягването на прекомерния стрес са съществени за намаляването на бръчките около очите и запазването на младостта за по-дълго време.

4. Пиенето на достатъчно вода помага за редуцирането на торбичките под очите и хидратирането на кожата, правейки я сияйна и здрава. Фрешовете с лимон и грейпфрут ревитализират повяхналата кожа.

5. Друга превантивна мярка против посивяването и остарявнето на зоната около очите е намаляването на консумацията на алкохол и цигари. Излагането на токсините и химикалите, които те носят със себе си, оказва негативно влияние на химичния баланс на кожата и целия организъм.

6. Редовните упражнения стимулират кръвообращението и осигуряват по-голям приток на кослород към кожата, което е важно за поддържането й в добро състояние и красив вид.

Филър против бръчки

Друг изпитан естествен метод за изглаждане на околоочния контур е поставянето на резенчета краставица  върху очите. Краставицата отнема стреса и умората от тях и придава свеж вид на кожата. Внимателното масажиране на зоната около очите заздравява мускулите и намалява образуването на бръчки.

Въпреки че много козметични продукти обещават магично изглаждне на бръчките, е грешка да се разчита на тези обещания. Без цялостна грижа за здравето на тялото бръчките и посивяването на кожата около очите трудно ще се повлияят от мазането с каквото и да било.

Когато избирате крем за около очите, четете внимателно етикетите и избягвайте такива, които съдържат някои от следните съставки:

– оctyl stearate – известен с това, че запушва порите на кожата и прави я по-чувствителна към слънцето

– sodium chloride– често води до раздразнение и изсушаване на кожата, особено ако се използва дълго време

– isopropylmyristate – присъства в състава на много кремове за околоочен контур и служи за подобряване на абсорбирането на крема от кожата. Запушва  порите, може да доведе до дразнене на очите и кожата