мелатонин,  хормонът на съня, стареенето на кожата, дерматологични болести, антиоксидантен ефект, Мелатонинов крем, анти-ейджинг ефект
Хормонът на съня предпазва
кожата от стареене

Мелатонинът има предпазен ефект по отношение на стареенето на кожата и редица дерматологични болести. До този извод са стигнали група лекари от университетите в Любек и Сан Антонио (Experimental Dermatology, Fisher,T., Slominski, A., Zmiiewski, M., Reiter, R, Paus, R., 2008). В подкрепа на своето становище, те направили подробен анализ на различни литературни източници. Така стигнали до извода, че в кожата има не само мелатонинови рецептори, но и продукция на самия хормон. Досега се предполагаше, че мелатонинът се произвежда най- вече нощем в епифизата - малка жлеза, разположена в междинния мозък.

Според групата лекари хормонът на съня предпазва кожата от влиянието на ултравиолетовите лъчи, като упражнява антиоксидантен ефект и подтиска апоптозата. Тези твърдения дават основание малатонинът да се използва при лечение на пациенти, пострадали от сериозни изгаряния. Мелатонинов крем или таблетки могат да се използват и като превантивно средство при продължително излагане на слънце, твърдят още учените.
Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninХапче спира побеляването на косатаХормоните – извор на младосттаПчелен прашец


Те са установили също така, че мелатонинът има и мощен антиоксидативен потенциал. Значението на това твърдение е важно, защото той би могъл да подтиска растежа на някои типове ракови клетки. Авторите на изследването твърдят, че продължителното лечение с мелатонин успешно повлиява някои упорити форми на витилиго, а също и случаи на йонизиращо увреждане на кожата. Популярно е използването му като предпазно средство срещу посивяването на косата. И още нещо – този хормон има положителен ефект при употреба от пациенти с диабетно стъпало.

Мелатонинът е един от най-обсъжданите в последно време хормони. Според редица автори, освен при регулацията на съня, той играе важна роля и при стареенето на организма, като приеман в таблетна форма постига съществен анти-ейджинг ефект. Хапчета, съдържащи мелатонин се използват и за лечение на т.нар jеt-lag- промени, настъпващи в организма при презокенаските полети.

sanus.bg