Косопад Лученият сок, който е средство срещу инфекции, при оплешивяване играе ролята на локален стероид.

Сокът от лук може да помогне на някои хора, които страдат от локална плешивост, която се дължи на заболяването алопеция ареата, казва австралийски учен, цитиран от ЮПИ.

Въпреки че за болестта няма доказано лечение, някои хора могат да решат да опитат безвредно лечение като сока от лук, казва д-р Майк Сладън от Университета на Тасмания.

Едно малкомащабно и непубликувано изследване е показало, че у 30 от 60 души, които са си мазали главата със сок от лук срещу лека форма на алопеция, опадалата коса е пораснала отново.


Още по темата Есенен косопадКълновете - здраве в една шепаКосопад - Как да се спасим от косопадаКосопадОбикновено изтравниче Лученият сок, който е алтернативно средство срещу инфекции, при оплешивяването играе ролята на локален стероид.

 Д-р Сладън е един от авторите на анализ на 17 рандомизирани изследвания, който е обхванал 540 пациенти.

Резултатите от него показват, че няма лечение, което води до повторно порастване на повече от половината от опадалата коса.

Повечето пациенти, страдащи от алопеция ареата, получават плешивини преди да навършат 20 години. Предполага се, че причината е в имунната система, която атакува космения фоликул.

www.actualno.com