Протеин блокира метастазитеПротеинът периостин може да е ключът за блокиране на метастазите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

 Швейцарски учени установиха, че без този протеин, който присъства естествено в организма, раковите клетки не могат да образуват метастази.

Известно е, че само някои ракови клетки, наречени ракови стволови клетки, могат да образуват метастази при условие, че намерят подходяща за това среда. Онколозите я наричат "ниша".

Учени от Швейцарския институт за експериментални изследвания върху рака и Федералния политехнически институт в Лозана успяха да изолират периостин в подобни "ниши" у мишки и да докажат, че у гризачите без наличието на протеина няма метастази.


Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРегистрираха ваксина срещу рак на белите дробовеАнтибиотик в черния дроб на акула унищожава вирусиРак "Без протеина раковите стволови клетки не могат да образуват метастази, заяви проф. Йорг Хуелскен от екипа. Раковите стволови клетки умират или остават в спящо състояние."

Учените уверяват, че блокирането на протеина периостин пречи на образуването на метастази.


"Разработихме антитяло, което прилепва към протеина и му пречи да функционира, поясни проф. Хуелскен. Надяваме се, че по този начин ще успеем да блокираме процеса на образуване на метастази."

Не е ясно обаче дали при изследвания върху хора ще се получат същите резултати като тези при експериментите с гризачи. Освен това не е сигурно, че блокирането на протеина у човека ще е свързано с малко странични ефекти, както е при мишките. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". БТА

www.actualno.com