Хапче атакува агресивен ракАмерикански учени разработиха експериментално лекарство, което атакува най-агресивните форми на рака на гърдата, съобщи телевизия Ей Би Си.


Хапчето на име T-DM1 е дело на US компанията „Дженентек", която е филиал на швейцарска фармацевтична групировка.


Големите достойнства на новия медикамент  са в това, че той удължава живота на болните в последен стадий и няма странични ефекти.


След приемането му те дори не се оплакват от окапване на косата.Още по темата Лекарство предотвратява повторната поява на рак на гърдатаХормоните – извор на младосттаМитове за рака на гърдатаРак на гърдата Самото лекарство, което мнозина определиха като „умна бомба" в битката с рака, е комбинация от два медикамента - херцептин и емтанзин. Херцептинът е добре познат от 1998 г. и се използва при пациенти, чиито ракови клетки съдържат протеина HER2. Именно той прави туморите много агресивни. А емтанзинът е от веществата, вливани при химиотерапия.
Действието на T-DM1 бе изпробвано върху 1000 пациентки от различни държави. Всички те били подложени на лечение  само с херцептин, който вече не им действал. Една част от жените започнала прием на T-DM1, а друга останала на стандартна химиотерапия.


Резултатите показали, че при новата терапия болестта била удържана без развитие в продължение на 9,6 месеца. При стандартната химиотерапия този период бил 6,4 месеца. Освен това 65% от жените, приемали T-DM1, били живи 2 г. след експеримента, докато процентът при другите бил 48%. факт е, че лекарството не е излекувало напълно никой. Въпреки това то дава надежда на болните за още няколко месеца пълноценен живот, казват специалистите. Резултатите от тестовете бяха представени на 40-ата конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго. 

Труд