рак, рак на гърдата
Митове за рака на гърдата

Какъв мислите, че е рискът от рак на гърдата? Базирани ли  са вашите познания върху истината? Вижте  най-често срещаните митаове за рака на гърдата.

 1) Мит- Дезодорантите против изпотяване причиняват рак на гърдата.

Това не е вярно. Няма никакви доказателства за това твърдение. Някои научни изследвания са доказали, че в туморите се съдържат определени вещества - парабени, които се срещат и в дезодорантите против изпотяване. Но все още няма доказана връзка между двете.

 2) Мит - Ако в семейството ми няма заболяла жена от рак на гърдата  и аз няма да се разболея.

Това твърдение е грешно. Всяка жена, която има гръдна тъкан може да се разболее, като рискът е по-голям в по-зряла възраст.  Наистина, ако имате фабилна история с рак на гърдата, рискът е по-голям за вас, но всъщност никоя жена не е застрахована.  

3) Мит - Диагнозата  е равносилна на смъртна присъда

Няма такова нещо. Ракът на гърдата е напълно лечим, ако се открие навреме. Съвременните средства за диагностика са доста по-сигурни, отколкото преди 20 години.
Още по темата Лекарство предотвратява повторната поява на рак на гърдатаХормоните – извор на младосттаПрицелната химиотерапия удължава живота на жените с рак на гърдатаРак на гърдата 

4) Мит - Само възрастните жени могат да се разболеят

Рискът при по-възрастните жени е действително по-голям, но младите жени също могат да се разболеят от тази коварна болест. Има данни и за 20-годишни жени, които се разболяват.  

5) Мит - Противозачатъчните причиняват рак на гърдата

В миналото противозачатъчните таблетки  съдържаха огромни дози хормони, за да се предотврати нежелано забременяване, но въпреки това те увеличават риска съвсем незначително.  Съвременните противозачатъчни също съдържат прогестерон и естроген, но дозите са намалени значително. Ниските дози на тези хормони  не се свързват с рак на гърдата.  

6) Мит  - Диета, богата на мазнини може да причини рак на гърдата

Въпреки множеството изследвания, които са направени в тази област, не може да се докаже връзката между приемането на повече мазнини с рака на гърдата.Наднорменото тегло под формата на мазнини стимулира допълнително производство на естроген, който може да стимулира някои видове тумори. Добрата диета е важна за всички.  

7) Мит - В моето семейство има заболели от рак на гърдата. Не може да ме подмине и мен.

Вие сте уникален човек, и носите в себе си комбинрани гени. Дори и да сте тествани за гени на рака, вие все пак можете да направите много за здравето си. Здравословното хранене, въздържането от тютюнопушене, намаляване на стреса, физическата активност значително ще намалят риска от това заболяване. Най-важни са прегледите веднъж в годината, които ще открият рака в най-ранен стадий, когато е напълно лечим

fema-bg