Прицелната химиотерапия удължава живота на жените с рак на гърдатаИзползването на прицелна химиотерапия за лечение на ранен стадий на рак на гърдата, при жени с агресивна форма на болестта, увеличава преживяемостта. До този извод са стигнали група учени. Пълните данни от проучването са публикувани в медицинското издание New England Journal.

Изследването им също така показва, че ако се комбинира Adriamycin и Herceptin, може да се стигне до трайно увреждане на сърцето. "Комбинация от Adriamycin, Herceptin, Taxotere и Carboplatin води до 5-годишна преживяемост при 92% от всички пациенти. Ако от терапията се изключи Adriamycin 91% от пациентие ще достигнат 5-годишната преживяемост", обяснява водещият на проучването проф. Денис Сламон от университета на Калифорния, САЩ.


Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРегистрираха ваксина срещу рак на белите дробовеАнтибиотик в черния дроб на акула унищожава вирусиРак Herceptin е известен с ефективното си действие при жени с HER-2 позитивен рак на гърдата, който засяга между 20% и 25% от всички диагностицирани с болестта. Учените са на мнение, че приема на Adriamycin и Herceptin заедно, излага пациентите на опасност от развитието на сърдечна недостатъчност или друг сърдечносъдов проблем.

"Данните от това проучване повдигат един въпрос: трябва ли Adriamycin да се включва в терапията на HER-2 положителен рак на гърдата или на другите видове рак на млечните жлези", допълва проф. Сламон.  По думите му трябва да бъдат направени още проучвания в тази насока.

www.hospital.bg