ФосфорФосфор – Описание

Фосфор – Свойства

Фосфор – Недостиг

Фосфор – Храни

Фосфор – Дозировка

Фосфор – Предозиране
 

Фосфор – Описание

След калций, фосфор е минералът, който се открива в най-голямо количество в тялото. Тези два важни минерала работят заедно за изграждането на здрави кости и зъби. Около 85% от фосфора в тялото може да се открие в зъбите и костите, но той се открива още и в клетките и тъканите из целия организъм. Той има важно значение за складирането и използването на енергията в организма. Фосфор помага и за облекчаване на блоката след усилена мускулна работа. Фосфор е необходим за растежа, поддържането и поправянето на всички тъкани и клетки, както и за изграждането на съставната част на гените – ДНК и РНК. Фосфор е необходим и за обмяната и използването на други витамин и минерали, като витамин Д, йод, магнезий и цинк.

Повечето хора си набавят достатъчно фосфор с диетата. Минералът се открива в млякото, зърнените храни, храните, богати на бълтък. Някои състояния, като диабет, глад, алкохолизъм, могат да доведат до спадане на нивата на фосфор в организма. Подобна картина се наблюдава и при хора, страдащи от заболявания, свързани с влошена абсорбция на хранителни вещества – болест на Крон, цьолиакия (глутенова ентеропатия). Някои медикаменти също могат да доведат до понижаване на нивата на фосфор – антиациди (при язва) и диуретици (повишаващи количеството на отделената урина). Белезите на дефицит на фосфор включват загуба на апетит, тревожност, болки в костите и повишена чупливост, скованост на ставите, нарушение в ритъма на дишането, раздразнителност, слабост и промяна в телесното тегло. В детска възраст може да настъпи забавяне на растежа и лошо развитие на костите и зъбите.

Повишеното количество на форсфор в организма е по-често срещано и по-притеснително от недостига. То най-често настъпва при наличие на бъбречно заболяване или при приемане с храната на повишено количество фосфор и недостатъчно калций. Редица проучвания, свързват повишения прием на фосфор с развитие на сърдечно-съдови заболявания. Ето защо ако се приема фосфор в по-високо количество, е необходимо да се повиши и приемът на калций. Съществува деликатен баланс между фосфор и калций, който е необходим за плътността на костите и предпазването от остеопороза.

Фосфор – Свойства


Още по темата Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияЛекарствата срещу депресия увеличават риска от остеопорозаЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаОстеопороза - Симптоми и Лечение на ОстеопорозаГороцвет  
Ползите от фосфор за организма не могат да се ограничат само в една сфера. Той има важно значение за редица органи и тъкани.

Фосфор е съществена част от процесът на растеж и поддържането на здрави кости и зъби. Той участва, заедно с калций, във формирането на хидроксиапатит – веществото, на което се дължи твърдостта на костите. Доказано е, че дори и да се приемат високи дози калций, ако не се набавя и достатъчно количество фосфор с диетата, не може да се подсигури профилактика срещу развитие на остеопороза.

Фосфор има значение и за поддържане на храносмилането. Осигуряването на достатъчен прием на фосфор, благоприятства редовните перисталтични движения на червата и профилактира развитието на запек. Осигурването на редовни изхождания спомага и за отделянето на отпадните продукти от процесите на храносмилането. По този начин минералът има и детоксикираща роля за организма.

Фосфор поддържа и доброто състояние на бъбреците. Той стимулира отделянето на урина и екскрецията на отпадните продукти от обмяната на веществата. По този начин фосфор участва в поддържането на баланса на течности в организма и в елиминирането на вредните за организма вещества с урината.

В комбинация с мазнини (основно диглицериди), фосфор участва в изграждането на фосфолипидите. Това са структурни вещества, които участват в изграждането на клетъчните мембрани на всички клетки в тялото. Фосфолипидите са незаменими за правилната функция на мозъка, подпомагат комуникацията между отделните нервни клетки, както и функцията на рецепторите. Според някои проучвания, недостатъчният прием на фосфор води до по-ранно развитие на деменция и Алцхаймер. С участието на фосфолипидите се осъществява една от основните функции на клетъчните мембрани – тяхната избирателна пропускливост. Така в клетката навлизат и излизат само определени вещества.

Фосфор има още много функции в организма - участва в превръщането на мазнините, белтъците и въглехидратите в енергия за всички процеси в организма; има значение за хормоналната регулация и особено за функцията на половите хормони; участва в процесите на поправяне на увредените клетки и тъкани. Не на паследно място, фосфор взема участие в редица химични реакции в тялото.

Фосфор – Недостиг

Минералът фосфор се открива в редица храни и напитки. Затова обикновено трудно настъпва дефицит на фосфор. При приемане на еднообразна храна, бедна на хранителни вещества, например при хранене основно с бързи, рафинирани храни, е възможно да се изчерпат депата в организма и да настъпи дефицит. Недостигът на фосфор в организма има изразено отрицателно влияние върху здравето на костната система. Дори и да се приема достатъчно количество калций, ако той не се съпровожда с адекватен прием на фосфор, не може да се образуват хидроксиапатитни кристали, изграждащи костите. По този начин настъпва риск от понижаване на костната плътност и развитие на остеопороза, с всичките усложнения от това. Липсата на достатъчно количество фосфор, засяга и ставите, като най-честият белег е поява на скованост. Тъй като една от основните функции на фосфор в тялото е производството на енергия от хранителните вещества, недостигът му се проявява и в понижена енергия, лесна умора и слабост. Често, към тези симптоми се добавя и загуба на апетит.

Фосфор – Храни

Храните, богати на протеини, като различни видове месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, както и зеленчуците, са добър източник на фосфор. Други храни, които доставят минерала, са пълнозърнести храни, картофи, сушени плодове, чесън и газираните напитки.

Фосфор може зда се приема под форма на капсули и таблетки. В тях се съдържат различни неорганични съединения на фосфора с калий или натрий, както и веществата фосфатидил холин и фосфатидил серин.

Фосфор – Дозировка

Повечето хора не се нуждаят от допълнителен прием на фосфор, тъй като си го набавят ежедневно, като част от разнообразното хранене. Препоръчваните дневни нужди от фосфор, в зависимост от възрастта, са следните:

  • Бебета от 0 до 6 месеца – 100 мг. дневно;
  • Бебета от 7 до 12 месеца – 275 мг. дневно;
  • Деца от 1 до 3 години – 460 мг. дневно;
  • Деца от 4 до 8 години – 500 мг. дневно;
  • Деца от 9 до 18 години – 1.250 мг дневно;
  • Възрастни – 700 мг. дневно;
  • Бременни и кърмещи жени – 1000 мг. дневно.

Фосфор – Предозиране

Предозирането  с фосфор може да бъде опасно. То може да доведе до поява на диария и отлагането на калцификати (втвърдявания) в органите и меките тъкани, както и да повлияе на използването на желязо, калций, магнезий и цинк от организма.

Диетолозите препоръчват диета, балансирана на фосфор и калций. Хранителният режим, повлиян от Запада, богат на бързи, преработени храни и безалкохолни газирани напитки, доставя на организма 2 до 4 пъти повече фосфор, отколкото калций. Например в месата се съдържа 10 – 20 пъти повече фосфор от калций, а газираните напитки доставят около 500 милиграма фосфор с една порция. Когато в организма се внася много повече фосфор, от колкото калций, той използва складирания калций в костите. Това води до понижаване на плътността на костите и остеопороза, както и до проблеми със зъбите и венците. Всичко това може да се избегне с осигуряване на балансирана на калций и фосфор диета.