Витамин D е важен хранителен елемент за здравето на нашето тяло. Той е отговорен за поддържането на нормални нива на калций и фосфор в кръвта. Витамин D подпомага усвояването на калция и това го прави важен за поддържането на здравината на костите.

Болестите, причинени от липсата на на този витамин са рахит при децата (скелетни деформации) и остеомалация при възрастни (слаби кости и мускули). Доказано е, че Витамин D може да защити срещу множество заболявания, включително остеопороза, сърдечни заболявания, рак на гърдата, рак на простатата и дебелото черво. Нещо повече, слънчевата светлина има и други скрити ползи като защита срещу депресия, безсъние, и при хиперфункция на имунната система.


Още по темата Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияЛекарствата срещу депресия увеличават риска от остеопорозаЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаОстеопороза - Симптоми и Лечение на ОстеопорозаЧервена детелина Има два начина по които тялото получава витамин D:

♦ Излагане на ултравиолетовите лъчи
♦ Поглъщането храни или добавки, които съдържат витамин D

Най-богатият източник все пак си остава слънцето, но само в съчетание с чист въздух, когато действат утринните ултравиолетови лъчи.

Една от най-важните ползи от UV лъчите е, че те правят възможно образуването и синтезирането на витамин D в организма. Трябва да знаете обаче, че слънцезащитните лосиони блокират производството на витамин D в кожата, затова най-подходящото време е пролет и ранно лято за нашите географски ширини, когато в слънчевия спектър преобладават ултравиолетовите лъчи.

Предозирането с витамин D може да доведе до хиперкалциемия, състояние, което може да доведе до повишено кръвно налягане, загуба на тегло, гадене, повръщане, и дори увреждане на бъбреците. За бременни жени, хиперкалциемия може да доведе до много сериозно увреждане на плода. Прекомерните нива на витамин D се появяват, когато хората вземат твърде много добавки, а не от прекомерно излагане на слънце.