СеленБразилските орехи са идеален начин да са набавите необходимото количество селен. Скорошно изследване установява, че само два бразилски ореха дневно увеличават нивата на селен в тялото, който заедно с витамин Е засилва активността на ензима глутатион пероксидаза (предпазващ организма от оксидативни поражения).

Въпросните учени провеждат експеримент, целящ да съпостави доколко различни източници на селен влияят на наличността му в организма. На различни участници се дават два бразилски ореха, селенометионин (предпочитана заради високата й бионаличност хранителна добавка) или плацебо. След опита са измерени отново стойностите в кръвта на глутатион пероксидаза и плазмен селен.

В сравнение с плацебо групата при другите две било отчетено значително повишаване на двата елемента. Промяната в нивата на глутатион пероксидаза в кръвта била най-голяма при групата, консумирала бразилски орехи.

Селенът е жизнено важен за доброто здраве и е нужен на организма в съвсем малки количества. Той участва в процеси, свързани със синтезирането на ключови антиоксидантни ензими, които предпазват клетките от оксидативни повреди. Свободните радикали са естествени вторични продукти на метаболизирането на кислорода, които допринасят за равитието на хроничните болести и за остаряването. Селенът е необходим и за правилното функциониране на щитовидната жлеза и имунната система.

Съдържанието на селен в храната зависи от степента му на наличност в почвата, в която са били отгледани растенията и в храната на животните. Като цяло общото съдържание на минерали в почвата в днешното селско стопанство е силно занижено и недостатъчно, което понякога налага приемането на някои ценни минерали като хранителна добавка.


Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРибеното масло потиска болките, причинени от артритХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаАртрозаВълча ябълка Хора със стомашно - чревни проблеми или такива с йоден дефицит често имат намалена усвояемост на селен. За тях хранителните добавки селен биха били от полза. Достатъчният прием и добро усвояване на селен намалява риска от появата на рак на гърдата, рак на простатата и дебелото черво. Провеждат се и редица другиизследвания, които да установят ролята на селена за превенцията на други видове тумори, болести на сърдечно-съдовата система, катаракта, артрит, Алцхаймер и преждевременно състаряване.

Глутатион пероксидазата е общото наименование на група ензими с пероксидазна активност, чиято основно роля е предпазването на организма от прекомерен оксидативен стрес. Глутатион пероксидазата е всъщност глигопротеин, съдържащ селен. Целостта на клетъчната мембрана и субклетъчните компоненти е в силна зависимост от глутатион пероксидазата, а нейната протективна система от своя страна зависи от наличието на селен в организма.