Канела за по-добро здраве. Ползите от канелатаКанелата се извлича от кората на специално семейство дървета Cinnamomum, които растат предимно в Югоизточна Азия. Шри Ланка е най-големият производител и осигурява 80-90% от количеството по света. Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Може би е и най-старата подправка в света, тъй като неколкократно е споменавана в Библията като съставка, използвана в мирото. Тогава тя била по-скъпа дори от златото.

Мощните етерични масла на канелата (цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол) са известни заради антимикробните си свойства. Цинамалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани. Различни международни проучвания показват, че канелата е особено ефективна за спиране растежа на бактерии и гъбички, т.е. ограничава възпаленията. Тя помага и за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. Напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът  се  подобрява  и възпаленията се ограничават. Канелата забавя и скоростта, с която се изпразва стомахът след хранене, а това води до по-малко покачване на кръвната захар.

Канелата има още няколко забележителни лечебни качества - стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система, намалява нивата на "лошия" холестерол и повишава "добрия". А самият й аромат е научно доказано, че стимулира зоните в мозъка, които повишават вниманието и паметта. Съдържанието на калций и фибри в канелата пък подобрява здравето на дебелото черво и осигурява защита от сърдечни болести.

Канелата е традиционно средство за сгряване още от дълбока древност. В медицината са известни тези нейни качества. Затова тя се използва като помощно средство при настинка или грип  и помага много за затопляне, особено смесена с чай.

На нашия пазар са разпространени предимно два вида канела - цейлонска и касия (Cassia). В касия има много по-високо съдържание на кумариг ни (вещества, разширяващи коронарните съдове на сърцето), поради което е препоръчително тя да се използва по-умерено. Половин до една чаена лъжичка на ден е напълно достатъчна, за да усетим здравословните ползи на канелата. С нея не трябва да се прекалява, особено по време на бременност, защото във високи дози е силен маточен стимулант.

Комбинацията от мед и канела освен че е вкусна, се използва и за отслабване. Рецептата е проста.


Още по темата Лекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаЛична хигиена - Някои опасни химикали в продуктите за лична хигиена, които е по-добре да избягватеДеменция - Вредните навици в средна възраст ускоряват упадъка на умаЛен Приготвя се за минути и може да се съхранява в хладилника 24 часа или повече, а ако искате да е съвсем прясна, можете всяка сутрин да си приготвяте дозата от 1 ч.л. натурален мед, 1/2 ч.л. канела и 1 чаена чаша вода. Смесете канелата и меда в малък съд. Сложете сместа на котлона да се затопли. Добавете водата. Прецедете и разделете на две. Едната част изпийте 30 минути преди закуска, а другата преди лягане, без да я затопляте отново. Някои привърженици на този метод за отслабване съветват да добавим меда към водата, когато вече е кипнала и е свалена от огъня, за да запазим всички полезни вещества. А други след като водата е завряла, с нея да се залее канелата и така да престои 30 минути. Медът се добавя, когато течността е изстинала, за да не бъдат разрушени ферментите и полезните му елементи.

Спазвайки този режим, можете да свалите между 1,5 и 3 кг за седмица, без по никакъв начин да променяте режима си на хранене. Обяснението за положителния ефект на меда и канелата за отслабване се крие в това, че сместа възпрепятства акумулирането на мазнините в организма и пречиства стомашно-чревния тракт.

Ако нямате нужда от отслабване, можете да предпазите сърцето си от инфаркт, като редовно консумирате филии с мед и канела, които прочистват артериите от вредния холестерол.

Яна НИКОЛОВА, в Седмичен труд