Освободете се от постояната умораИма хора, които се оплакват от постоянна умора, сънливи са, дори след 12-часов сън не се чувстват отпочинали. Важно е първо да си зададем въпроса, защо сме уморени. Дали се дължи на физически или емоционални фактори? Умората в следствие на физически фактори, обикновено е по-голяма през нощта и – типично за нея е да се облекчава от сън. Емоционалната е точно обратно – обикновено е по тежка сутрин и постепенно преминава през деня. 

Възможните физически фактори са :

 • Анемия
   
 • Дълготраен ефект от грип или настинка
   
 • Други инфекциозни заболявания
   
 • Живот или работа в топли и влажни условия
   
 • Недостатъчна храна или сън
   
 • Липса на баланс в кръвните нива на електролитите – калии, натри и други минерали.

Емоционални причини

 • Депресия
   
 • Скука и незаинтересованост – монотонност и липса на интерес при вършенето на ежедневни задължения
   
 • Изтощение – изразходване на психическа енергия поради усилия да направите много неща наведнъж
   
 • Промяна – сблъсък с извънредно важно решения или криза в живота – развод, пенсиониране, съкращаване от работа.

Препоръчваме ви следните съвети, които могат да ви помогнат да възстановите енергията си:


Още по темата Депресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоЗащо са опасни лекарствата "за нерви"АвитаминозаЖен-шен Спортувайте – изразходването на енергия, чрез спортуване, което всъщност ще ви достави повече енергия, особено, ако работата ви не изисква много движения. Ако се чувствате отпаднали направете разходка на чист въздух, която ще възстанови незабавно енергията ви. Упражненията действат като успокоително средство и неутрализират емоционално предизвикани безпокойство и умора.

Почивайте и релаксирайте – недоспиването се отразява на здравето ви. Ако е необходимо взимайте дневни почивки, които да възстановят енергията ви. Планирайте работата така, че да имате време за отпускане и успокояващи почивки – дълбоко дишане или медитация.

Яжте балансирана храна – недостатъчната храна уморява тялото и води до изтощения. Прекаляването със сладки неща, както и изпускането на ядене, като закуската например предразполагат към умора.

Не стойте на топло – горещото време също уморява, затова не работете и не се излагайте на топло продължително време. Почивайте в хладна, суха атмосфера и пийте много течности.

Избягвайте рутинните действия– повтарящите и предсказуеми действия също могат да ви изтощят. Опитайте се поне веднъж дневно да правите нещо интересно. Ако сте ангажирани с много работа, намерете поне време за спокойствие и тишина.

Ако се оплаквате от постоянна и необяснима умора в продължение на повече от две седмици, консултирайте се с лекаря си. Причините за умората могат да бъдат различни.