Кои са най–богатите на витамини плодове през лятото?От всички сладки неща, които можете да намерите, летни плодове без съмнение са най-здравословната закуска през сезона. Те са с голямо съдържание на фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, които стимулират метаболизма ви, укрепват имунната ви система, защитават ви от рак и подобряват на цялостното ви здраве.

Това са шестте най-добрите доставчици на витамини, които са необходими на вашия организъм:

1. Ягоди


Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРегистрираха ваксина срещу рак на белите дробовеАнтибиотик в черния дроб на акула унищожава вирусиРакМалина Ягодите са с изключително високо съдържание на витамин С, мощен антиоксидант, който ви дава естествена защита от слънцето и ви предпазва от настинки, грип и други инфекции. Ягодите са богати на фибри, витамини A, E, витамини от групата B, мангани съществен флавоноид, които защитава от клетъчни мутации и рак.

2. Малини

Малините сасред най-добрите доставчици на растителни влакна – една чаша осигурява около 32% RDV (Препоръчителна дневна стойност). Тези деликатни плодове също са силно концентриран с витамините В и С, желязо и мед. Те са особено прекрасен източник на манган, който има мощни антиоксидантни функции за защита на клетките от свободните радикали. Една чаша малини дава около 41% от препоръчителната дневна доза манган. Освен това, малините съдържат високо ниво на антоцианин, който защитават срещу неврологични заболявания и забавя туморния растеж.


3. Боровинки

Боровинките са ниско калорични, с високо съдържание на фибри и имат изобилие от витамини и минерали. Една чаша от боровинки ви снабдява с витамин С -  24% RDV   и витамин К  - 36% на RDV. Боровинките съдържат целия списък на фитохимикали като антоцианин, флавоноли, ресвератрол и танини, ви защитават от възпаление, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер и рак.

4. Киви

Кивито е с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на фибри и има огромно разнообразие от витамини и минерали. Едно киви притежава по-малко от 60 калории и ви дава 11% RDV фибри и 2% до 7% от витамини А и Е, както и В витамини като тиамин, рибофлавин, фолиева киселина и ниацин. Кивито е известно с богатата си концентрация на витамин С и витамин К. Приема на витамин К може да се насърчи по-доброто развитие на костите и по-бързо зарастване на порязвания и рани.


5. Папая

Папаята може да се яде сорова или варена. Тя е с изключително високо съдържание на витамини A, C, фолиева киселина и други фитохимикали, които ги правят със силно антибактериално, анти-раково и анти-стрес действие. Те съдържат папаин, ензим, който може да подпомогне лечението на поглъщане и други стомашно-чревни заболявания.


6. Портокали

Портокалите съдържат почти всички разновидности на витамини. Те са изключителен източник на витамин С, тиамин и фолат, които ви дават естествена UV защита, да помогне за намаляване нивото на стреса и увеличаване на производството на червените кръвни телца. Портокалите също са богати на бета-каротин, криптоксантин и лутеин, които предпазватотинфекции и ракови заболявания.