Осем начина да заспивате при безсъниеБезсънието се среща във всяка възраст, макар че при по-възрастни хора става по-често. Една безсънна нощ не е нещо, за което трябва да се безпокоите, но ако безсънието продължи повече от 3 или повече седмици, това вече може да бъде реален медицински проблем.

Основен проблем на хората страдащи от безсъние е, че те или имат проблем при заспиването, или се събуждат посред нощ или твърде рано сутрин и не могат да заспят отново. А когато са будни, се притесняват дали ще могат да заспят.

В действителност необходимостта от сън с напредване на възрастта намалява, което се бърка от някои с безсъние.

Младите хора обикновено се оплакват от трудно заспиване, а по-възрастните - от събуждане през нощта.

Има много старомодни методи за лечение на безсънието, които са ефикасни и днес. Когато съня не идва при вас опитайте тези вече проверени от времето методи:

 • Избягвайте кофеина във всичките му форми след обяд – чай, шоколад, кола, както и някой медикаменти
   
 • Не си лягайте през деня, защото дрямката може да намали качеството на нощния сън
   
 • Топлия и продължителен душ, отпуска мускулите и ви разтоварва.
   
 • Опитайте се да не гледате телевизия или да слушате радио. По-добре четете книга или се захващайте с нещо повтарящо се, скучно и уморително.
   
 • Създайте тиха и тъмна атмосфера в стаята, където спите. Подържахте приятна температура и чисто спално бельо.
   
 • Не позволявайте да повтаряте наум и обмисляте направените грешки през деня, въртейки се в леглото. Не допускайте грижите в спалнята си. Трябва да свързвате леглото само със съня.
   
 • Следвайте режим преди лягане – миенето на зъбите, четенето преди лягане, взимането на душ и т.н ви предразполагат за съня.
   
 • Бавното броене (например на овце)е бавно и успокояващо хипнотично действие. Като представяте повтарящи се и монотонни изображения, може да се отегчите толкова, че да заспите.


Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Сънотворните могат трайно да увредят съня след 3 месецаАлкохолизъмГлог Ако спазвате тези методи и след 3 седмици все още имате със съня, консултирате се с лекар – тай може да открие евентуалния медицински или психиатричен проблем, който може да е причината за вашето безсъние.

Съществуват много причини за безсъние. Депресията например причинява безсъние, при което човек се буди рано сутрин и не може да заспи отново. Алкохолната зависимост може да причини събуждане рано сутрин, безпокойството да предизвика трудно заспиване, а болката и заболявания, като емфизем, нервно безапетитие и деменция (слабоумие, оглупяване), могат да пречат на заспиването.